Διδασκαλία Λογοτεχνίας, Ιστορίας,Γλώσσας
Συνοπτική παρουσίαση μαθήματων Ελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Γλώσσας (περιεχόμενο, στόχοι,αριθμός και χαρακτηριστικά των φοιτητών).
Πολυβία Παραρά
27 Ιανουαρίου 2004
Georgetown University, Ουάσινγκτον Η.Π.Α.: Δεύτερος χρόνος
Λογοτεχνία, Ιστορία, Γλώσσα
Αγαπητοί συνάδελφοι που βρίσκεστε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης σας εύχομαι πρώτα απο όλα Καλή Χρονιά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, δύναμη δημιουγική για το έργο σας, ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο.
Σήμερα η πόλη ξημέρωσε χιονοσκεπής και η όποια μετακίνηση με το αυτοκίνητο ήταν εγχείρημα ριψοκίνδυνο. Έτσι έμεινα στο σπίτι και βρέθηκε ο χρόνος να σας γράψω δύο λόγια για το πώς συνεχίζεται το έργο μου διανύοντας το δεύτερο χρόνο στο Georgetown University της Ουάσινγκτον.
Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας τα όσα είχα περιγράψει στο κείμενο που έστειλα πέρσι για τις ελληνικές σπουδές στο πανεπιστήμιο. Όποιος συνάδελφος επιθυμεί, μπορεί να ανατρέξει στο πρώτο μου κείμενο. Σε αυτό το δεύτερο κείμενο θα σας παρουσιάσω μια γενική εικόνα του κάθε μαθήματος που δημιούργησα (περιεχόμενο, αριθμός και χαρακτηριστικά των φοιτητών) καθώς και νέα μαθήματα που θα προσθέσω για το προσεχές έτος.
Το πρώτο μάθημα που διδάσκω είναι "Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας". Η χρονική περίοδος που εξετάζεται εκτείνεται από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή (1821-1923). Είναι δομημένο σε τρία μέρη : Πολιτική ιστορία, Κοινωνική ιστορία, Ιστορία των Ιδεών.Διδάσκεται στα Αγγλικά. Το 90% των φοιτητών που παρακολουθούν αυτό το μάθημα είναι ελληνικής ή ελληνοαμερικάνικης καταγωγής. Οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς για το μάθημα αυτό. Παρακολουθούν με συγκινητικό ενδιαφέρον και επιμέλεια το μάθημα, νιώθοντας ότι συμβάλλει στην εθνική τους αυτογνωσία. Το μάθημα αυτό διδάχθηκε σε έξι φοιτητές και αυτό το εξάμηνο το παρακολουθούν τέσσερις φοιτητές.
Το δεύτερο μάθημα που διδάσκω είναι "Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας και Λογοτεχνία". Εξετάζει τη λογοτεχνική παραγωγή που αντλεί τα θέματά της από την ελληνική ιστορία του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα και διερευνά την ιστορική ματιά του λογοτέχνη. Το μάθημα διδάσκεται στα ελληνικά και τα λογοτεχνικά αναγνώσματα είναι στα ελληνικά, μια και πρόσθετοι στόχοι του μαθήματος είναι η μελέτη της γλωσσικής εξέλιξης όπως και η διεύρυνση της γλωσσικής ικανότητας των φοιτητών. Οι φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα είναι τρεις, όλοι ελληνικής καταγωγής και μιλούν ελληνικά όταν βρίσκονται με τις οικογένειές τους.
Το τρίτο μάθημα μου, "Αρχαία Τραγωδία και Πολιτική", εξετάζει την πολιτική σκέψη που αντικατοπτρίζεται στην αρχαία τραγωδία του πέμπτου αιώνα π.Χ. Οι πολιτικές ιδέες συγκρίνονται με κείμενα από την αρχαία ελληνική ιστοριογραφία, φιλοσοφία , όπως και με τη γλυπτική της κλασσικής τέχνης. Οι μαθητές που παρακολουθούν το μάθημα είναι διαφορετικών εθνικοτήτων, εντούτοις δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική πολιτική σκέψη. Το μάθημα αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των φοιτητών. Το χειμερινό εξάμηνο διδάχθηκε σε δεκαεπτά φοιτητές και αυτό το εξάμηνο το παρακολουθούν δεκατέσσερις φοιτητές.
Ανοίγω μία παρένθεση να σημειώσω μια πληροφορία αναφορικά με τη σχετικότητα των αριθμών και τον αμερικάνικο πανεπιστημιακό πολιτισμό. Στο Georgetown University, ιδιωτικό πανεπιστήμιο από τα καλύτερα των Η.Π.Α., που τα δίδακτρα μόνο είναι σχεδόν $30,000 ετησίως, μία τάξη δεκαπέντε φοιτητών θεωρείται πάρα πολύ μεγάλη ενώ μία τάξη με τέσσερις φοιτητές θεωρείται μικρή αλλά φυσιολογική. Ο καθηγητής εργάζεται σε προσωπικό επίπεδο με τον κάθε φοιτητή και υποχρεούται να υποστηρίζει τη μαθησιακή προσπάθεια του φοιτητή μέσα και έξω από την τάξη. Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω.
Συμμετέχω στη συνδιδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος "Εντατικό Πρώτο Επίπεδο Νέων Ελληνικών", μάθημα του καθηγητή που διευθύνει το Ελληνικό Πρόγραμμα Σπουδών, Δρ Αλάτης. Οι φοιτητές που παρακολουθούν αυτή την τάξη είναι κυρίως ελληνικής ή ελληνοαμερικάνικης καταγωγής και ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τους δεσμούς με τον ελληνικό πολιτισμό μέσω της γλώσσας. Την προηγούμενη χρονιά παρακολουθούσαν το μάθημα πέντε φοιτητές, οι τέσσερις ελληνικής ή ελληνοαμερικάνικης καταγωγής. Αυτή τη χρονιά παρακολουθούν τέσσερις φοιτητές, όλοι ελληνικής ή ελληνοαμερικάνικης καταγωγής.
Στο Θερινό Πανεπιστήμιο 2003, πρώτη περίοδος ( 2 Ιουνίου-3 Ιουλίου), δίδαξα σε δύο φοιτητές το μάθημα "Εντατικό Πρώτο Επίπεδο Νέων Ελληνικών". Το αγόρι ήταν ελληνοαμερικάνος και το κορίτσι αμερικανίδα, που μάλιστα το ίδιο καλοκαίρι ταξίδεψε στην Ελλάδα. Επρόκειτο για εντατική καθημερινή τετράωρη διδασκαλία διάρκειας πέντε εβδομάδων, συνόλου εκατό διδακτικών ωρών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εργάζομαι για τη ολοκλήρωση του νέου μου μαθήματος "Μαθαίνοντας Νέα Ελληνικά από τα Αρχαία Ελληνικά", που θα διδάξω το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Μετατρέποντας τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών σε πλεονέκτημα για τους αγγλόγλωσσους φοιτητές, στοχεύω να προσελκύσω με το μάθημα αυτό το ενδιαφέρον τους για την εκμάθηση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας .
Το εξάμηνο που πέρασε παρακολούθησα μαθήματα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών του πανεπιστημίου, προκειμένου να δώ τη μέθοδο διδασκαλίας και την έκταση της διδακτέας ύλης που καλύπτεται. Στη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους στο "Πρώτο Επίπεδο Αρχαίων Ελληνικών"καλύπτεται σε γενικές γραμμές όλη η ύλη αρχαίας ελληνικής γραμματικής και συντακτικού. Τέλος, το προσεχές έτος μου ζητήθηκε να διδάξω στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών και "Μέσο Επίπεδο Αρχαίων Ελληνικών".
Προκειμένου να σχηματίσετε μία εικόνα για το πώς θα κατανεμηθούν τα μαθήματα που θα διδάξω το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2004 -2005, σας παρουσιάζω το πρόγραμμά μου:
Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2004:
1) GREE 011: Εντατικό Πρώτο Επίπεδο Νέων Ελληνικών, (6 μονάδες, συνδιδασκαλία )
2) GREE new: Μαθαίνοντας Νέα Ελληνικά από τα Αρχαία Ελληνικά, (3 μονάδες )
3) CLAS 262: Αρχαία Τραγωδία και Πολιτική, (3 μονάδες )
4) GREE 330: Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας και Λογοτεχνία, (3 μονάδες )
Εαρινό Εξάμηνο 2005:
1) GREE 012 Εντατικό Πρώτο Επίπεδο Νέων Ελληνικών, (6 μονάδες, συνδιδασκαλία)
2) GREE new: Μαθαίνοντας Νέα Ελληνικά από τα Αρχαία Ελληνικά, (3 μονάδες )
3) CLAS new:Μέσο Επίπεδο Αρχαίων Ελληνικών, (4 μονάδες)
4) GREE 355: Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, (3 μονάδες )
Σημειώνω ότι η πλήρης απασχόληση στο Georgetown University είναι
12 μονάδες για το φθινοπωρινό εξάμηνο και 12 μονάδες για το εαρινό εξάμηνο.
Τέλος στο Georgetown University πραγματοποιούνται πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις - το πανεπιστήμιο αυτό φημίζεται για το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων- διαλέξεις πολιτικών προσώπων που πρωταγωνιστούν σήμερα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οι διαλέξεις αυτές δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσες επειδή τίθενται καινούρια ζητήματα, όσο για τον αφοπλιστικό τρόπο που συνειδητοποεί κανείς πώς σκέφτεται και αποφασίζει μία χώρα που ηγεμονεύει στον πλανήτη.
Με φιλικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς
Πολυβία Παραρά
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια