Εορταστική επέτειος
MihalisPatsis writes, "Μιχάλης Πάτσης
Η επέτειος επανίδρυσης του τμήματος κλασικών σπουδών του Λομονόσοφ
Στις 18 Φεβρουαρίου γιορτάστηκαν τα εβδομηντάχρονα από την επανίδρυση της έδρας των κλασικών σπουδών, τμήματος σήμερα του Λομονόσοφ στις 18.02.1935. Οι Ρώσοι γενικώς αγαπούν να γιορτάζουν πολύ συχνά επετείους και ιωβηλαία, είναι δε λαός που διαπνέεται από γιορταστική διάθεση, επετειακή κατάνυξη θα έλεγα και έφεση για σοβαρή αλλά και εύθυμη συνεύρεση σε τέτοιες επετείους.
"
21 Φεβρουαρίου 2005
Όμως η συγκεκριμένη επέτειος ήταν κάτι το ξεχωριστό. Κύρια στοιχεία της η απλότητα στη στάση και την επικοινωνία των κλασικών Φιλολόγων παρά το εορταστικό κλίμα τους πανηγυρικούς και τις βραβεύσεις. Το ζωντανό ενδιαφέρον για τις τύχες των αποφοιτησάντων του Τμήματος πια, όλα αυτά τα χρόνια. Οι συζητήσεις για τη ζωή και τη δραστηριότητά τους, οι μνήμες, οι μαρτυρίες και ο φόρος τιμής για τους αποβιώσαντες. Ο προβληματισμός αλλά και τα σχέδια για το μέλλον του τμήματος. Η μεστή, ενδιαφέρουσα και άκρως ανθρώπινη ιστορική αναδρομή του Τμήματος με οπτικοακουστικό υλικό από τον πρόεδρο του, Α.Λ.Σόλοποφ. Και βέβαια το θεατρικό που ετοίμασαν οι φοιτητές, μια δική τους πρωτότυπη τραγωδία Ψευδοαισχύλος και μία αντίστοιχη κωμωδία Ψευδοπλαύτος τις ονόμασαν, πάνω στο ίδιο θέμα.
Η έδρα κλασικών σπουδών του Λομονόσοφ δημιουργήθηκε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1755, όμως την περίοδο του 1917 καταργήθηκε για να επανιδρυθεί το 1935. Από τότε ως σήμερα αποφοίτησαν περίπου 480 κλασικοί Φιλόλογοι, καθηγητές πανεπιστημίου σήμερα είτε στην κλασική Φιλολογία είτε σε άλλες επιστήμες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι. Σήμερα το τμήμα διανύει την δεύτερη περίοδο της ζωής της. Αυτή δε υπήρξε ταραγμένη, γιατί συνέπεσε με γεγονότα δύσκολα για τη Ρωσία, με περιόδους διώξεων και φυλακίσεων τις οποίες και καθηγητές του τμήματος υπέστησαν, με περιόδους κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων, αλλά ταυτόχρονα, ίσως γιατί βρίσκοντας καταφύγιο στην κλασική φιλολογία και περίοδος ανάτασης και δημιουργίας για τους ίδιους τους επιστήμονες.
Από το τμήμα αυτό αποφοίτησαν σημαντικοί επιστήμονες και άνθρωποι για τη Ρωσία όπως ο Σαμπαλέφσκι, ο Λόσεφ, ο Μ.Γκασπάροφ, ο Αβέριντσεφ για να μιλήσω τυχαία, μόνο για μερικούς αλλά γνωστούς στη Ρωσία και ίσως και εκτός αυτής.
Ο Σαμπαλέφσκι υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Έδρας σημαντικός Λατινιστής αλλά και Ελληνιστής, με τα βιβλία του ακόμα και σήμερα διδάσκονται αρχαία και λατινικά οι φοιτητές, εναργής Φιλόλογος με θεμελιώδεις γνώσεις, υπήρξε σημείο αναφοράς για την έδρα συνδέοντας την παλαιά, τη προεπαναστατική ιστορία του τμήματος με τη νεότερη.
Ο Λόσεφ υπήρξε σημαντικός Φιλόσοφος αλλά και Φιλόλογος, απόφοιτος της έδρας την προεπαναστατική περίοδο, νεοπλατωνικός την πρώτης περίοδο της ζωής του και Φαινομενολόγος μετέπειτα. Έχει δημιουργήσει μια σχολή στην ιστορία της Φιλοσοφίας για τα ρωσικά δεδομένα τουλάχιστον, έχει πολλούς μαθητές και η εργογραφία του εκτείνεται σε εκατοντάδες βιβλία. Ασχολήθηκε με όλη την ιστορία της Φιλοσοφίας και της Φιλολογίας, ιδιαίτερα δε με την Φιλοσοφία της κλασικής αρχαιότητας και το έργο του μόνο για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία θα πρέπει να ξεπερνάει τις μερικές δεκάδες τόμων. Είναι γνωστή προσωπικότητα των Ρωσικών Γραμμάτων και το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί Μουσείο-Βιβλιοθήκη για γνωριμία με το έργο του.
Ο Αβέριντσεφ κλασικός Φιλόλογος ασχολήθηκε και με τη Βυζαντινή Φιλολογία αλλά και διανοούμενος γιατί στην περίοδο των διώξεων και της κυριαρχίας μιας πνευματικής μονολογίας στη Ρωσία έθετε ερωτήματα και καλούσε τις αρχές να σεβαστούν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ελευθερία του Λόγου.
Ο Μ.Γκασπάροφ ακαδημαϊκός σήμερα, με μεγάλο έργο στην κλασική Φιλολογία και με παρουσία ακόμα και σήμερα στο τμήμα. Ασχολήθηκε με την κλασική Πεζογραφία και Ποίηση, αλλά και με ζητήματα πολιτισμού και γλώσσας.
Αυτό που προσλαμβάνω στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους του τμήματος, καθηγητές και φοιτητές, είναι η αφοσίωση και η προσήλωση τους στα κλασικά γράμματα και τη φιλολογία, η μυσταγωγική διδασκαλία, μετάδοση και πρόσληψη των κλασικών κειμένων και της γλώσσας, η χαρά από τη γνώση και τη επαφή με την κλασική αρχαιότητα και η προσπάθεια να την βιώσουν στην καθημερινότητά τους, η αξιοπρεπής στάση στις δυσκολίες και τα προβλήματα. Και είναι αντιλήψεις που και εσύ μπορείς να διδαχθείς από αυτές.
P.S. Στέλνω του χαιρετισμούς μου σε όλους τους συναδέλφους και εύχομαι καλή συνέχεια, γιατί έχω και πολύ καιρό να επικοινωνήσω μαζί τους. Επίσης συγχαρητήρια στον Τάσο για την βράβευσή του και εύχομαι τα καλύτερα!
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια