Εργασία για την ελληνική ροκ μουσική
Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από την Εύη Πολίτη φοιτήτρια του Ελληνικού τμήματος του UNSW και είναι η ηλεκτρονική περίληψη της εργασίας της για την ελληνική ροκ μουσική στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Γνώμες, αντιρρήσεις, παραπομπές και προσθήκες για τον εμπλουτισμό αυτού του υλικού από τους φοιτητές σας (και σας) ευπρόσδεκτες. Η Εύη θα μπει στις φρυκτωρίες να τις συζητήσει ή να τις σχολιάσει.
Σας χαιρετώ
Κυριακή Φραντζή
20 Απριλίου 2004
Η Ελληνική Ροκ μουσική, 1970-2003.
Στην δεκαετία του 70 ο Παύλος Σιδηρόπουλος πειραματίζεται για πρώτη φορά με το Ελληνικό Ροκ το οποίο αρχίζει να απειλεί και ενίοτε να διασπά την "παρωχημένη" μουσική μας άποψη για τον ροκ ήχο. Σε μεγάλο βαθμό επηρέασαν τις εξελίξεις του ελληνικού ροκ από το 1970 μέχρι και σήμερα, εκτός από τον Παύλο Σιδηρόπουλο και το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχερίτσας, ο Διονύσης Σαββόπουλος καθώς και οι αδερφοί Κατσιμίχα. Σήμερα η ελληνική ροκ σκηνή διέρχεται μια εποχή άνθησης με αξιόλογα γκρουπ όπως οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, οι Πυξ Λαξ, τα Διάφανα Κρίνα, οι Ενδελέχεια, και πολλοί άλλοι.
Παύλος Σιδηρόπουλος
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είναι o σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ. Γεννήθηκε στις 20/7/1948 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη. Με το γκρουπ τα "Μπουρμπούλια" (1972), ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την Ελληνική μουσική. Το 1976 με το γκρουπ "Σπυριδούλα", δημιουργεί τον σημαντικότερο ίσως δίσκο στην περίεργη ιστορία του Ελληνικού rock, το "Φλού". Το πιο γνωστό τραγούδι από αυτόν τον δίσκο είναι ο «Μπάμπης ο Φλου»
«Μια ιστορία θα σας πω για το Μπάμπη το Μπάμπη τον φλου
που του 'λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ
σου 'λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου»
«Ο Μπάμπης ο Φλου»
Το 1980 καταλήγει σε ένα σχήμα, τους "Απροσάρμοστους ", που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος. Μαζί ηχογραφούν μία σειρά σημαντικών δίσκων και μέσω ζωντανών εμφανίσεων δημιουργούν την Ελληνική rock μουσική, μια Ελληνική rock σκηνή μακριά από ερασιτεχνισμούς και μιμητισμούς.
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας το 1950. Άρχισε το τραγούδι το ’70. Μετά το 1976 επηρεάζεται από την περιοδεία που έκανε με τον Μ. Θεοδωράκη στο εξωτερικό, και αρχίζει να επηρεάζετε από την διεθνή rock. Αυτή η τάση φάνηκε στους πρώτους δυο δίσκους που ηχογράφησε στις αρχές του ’80. Ο πρώτος με τίτλο το όνομα του είχε τραγούδια από τον Αντώνη Βαρδή και διασκευές από τους Διονύση Σαββόπουλο, Μίκη Θεοδωράκη και LuisLach. Ο δεύτερος είχε τον τίτλο "Φοβάμαι". Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με την μουσική του εισβάλει στην ελληνική ροκ σμήνη. Ως τα μέσα του’80, ο Βασίλης είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τραγουδιστές. Έχει περάσειστην ιστορία της ελληνικής μουσικής και με την ευαισθησία του αγγίζει τις ψυχές όλων μας από το 1970 μέχρι και σήμερα.
«Μπροστά σου τα φώτα μιας πολιτείας
που περιμένει τις ανασκαφές...
Και τα κλουβιά με τα καναρίνια που κοιμούνται
βαλμένα στη σειρά...
Και 'γω που δεν έμαθα ακόμα ποιος είμαι
ένας κουρασμένος σκοπός, χωρίς προοπτική...
Και 'συ που σε λίγο θα σβήσεις
ένα από τα φώτα, για να κοιμηθείς
με κάποιον που μου μοιάζει...
Έτσι που τα σίδερα του κλουβιού
να χαθούν για μια στιγμή, μέσα στο σκοτάδι...»
«Φοβάμαι»
Τρύπες
Το 1983 κάνουν την εμφάνιση τους οι Τρύπες με τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από τη μετα-punk ατμόσφαιρα της εποχής και την έντονη τότε ζωή της Ελλάδας. Τα τραγούδια τους, σιγά- σιγά αποκτούν ένα ξεκάθαρο και ιδιαίτερο ύφος.
Το ’86 κάνουν τις πρώτες τους συναυλίες στο Λυκαβητό και το 1987 ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο «Πάρτι στον 13ο όροφο». Τα άλμπουμ «9 Πληρωμένα τραγούδια», «Κράτα το σόου Μαϊμού» και «Κεφάλι γεμάτο χρυσαφί» όπως πάντα αποτελούν το απόλυτο ροκ γεγονός:
«Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας
όσα κι αν έχω, δανεικά πια δεν σου δίνω να κάνεις βόλτες με το magic bus
όσα κι αν έχω, δανεικά πια δεν σου δίνω να κάνεις βόλτες με το magic bus
Ταξιδιάρα ψυχή, κι αν θέλω, δίπλα σου είναι δύσκολο να μένω καιρός να δω τη δικιά μου ζωή σ' αυτό το ταξίδι, δεν θα σε περιμένω»
«Ταξιδιάρα ψυχή»
Ξύλινα Σπαθιά.
Ξύλινα Σπαθιά. Το συγκρότημα του Παύλου Παυλίδη κάνει δυναμικό ξεκίνημα στην δισκογραφική σκηνή με ένα δίσκο που κάνει φοβερή εντύπωση. Τόσο για την ζωντάνια και φρεσκάδα των στίχων που αν και μοιάζουν παραμυθένιοι γίνονται προσιτοί στον ελληνικό κοινό, όσο και για την μουσική και τους ρυθμούς. Το ελληνικό ροκ βγαίνει από την αφάνειά του, παύει να τρομάζει, γίνεται ελκυστικό και εκτοξεύεται ... Μεγάλη εντύπωση κάνει το τραγούδι «Λιωμένο παγωτό»
«Κάποιος χτυπάει την πόρτα
κάποιος στον δρόμο τρέχει
Κάπου σε κάποια χώρα
τώρα μπορεί να βρέχει
Και μένα τι με νοιάζει
εδώ 'χει πάντα ήλιο
μόνο που με τρομάζει...»
«Λιωμένο παγωτό»
με το οποίο τα Ξύλινα Σπαθιά γίνονται γνωστά σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Το τραγούδι αυτό ως δια μαγείας έγινε ευρέως γνωστό και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το Ελληνικό κοινό μέχρι εκείνη τη στιγμή το ελληνικό ροκ. Έτσι έχοντας την ζωντάνια του "Λιωμένου παγωτού" και την έξυπνη εναλλαγή ρυθμών του τα Ξύλινα Σπαθιά εισβάλλουν στην Ελληνική ροκ σκηνή. Ένα τραγούδι διαχρονικό που ακούγεται συχνότατα, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια.
Πυξ Λαξ
Οι Πυξ Λαξ το '90 ανοίγουν τα χαρτιά τους, με το πρώτο τους δίσκο "Τι Άλλο Να Πεις Πιο Απλά", χάρη στο οποίο και κερδίζουν την προτίμηση των νέων. Το '94 κυκλοφορεί ο δίσκος τους με τίτλο "Για τους Πρίγκιπες Της Δυτικής Όχθης". Για αυτό το δίσκο συνεργάστηκαν και οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, που έχουν γράψει και τραγουδούν το τραγούδι "Ανόητες Αγάπες" και η Σωτηρία Λεονάρδου που ερμηνεύει το τραγούδι "Μια ζωή στο ρίσκο". Το 1998 συνέθεσαν το soundtrack της ταινίας του Παναγιωτάτου "Μοναξιά Μου Όλα». Σήμερα οι Πυξ Λαξ αποτελούν ένα από τα πιο αξιόλογα συγκροτήματα στην ελληνική ροκ σκηνή.
«Στις άδειες πόλεις που γυρνάς, εικόνες σε ξοδεύουν
Αδύναμος να προσκυνάς, αυτούς που σε ληστεύουν
Σαν Δαίμονας να κουβαλάς, του κόσμου τους χειμώνες
Στα μάτια σου να κυνηγάς, παλιούς μικρούς κανόνες
Μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου τίποτα
Μην μ' αφήνεις τώρα που είναι όλα πιο δύσκολα»
«Μοναξιά μου όλα»
Οι παραπάνω καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα αποτελούν μόνο ένα δείγμα της Ελληνικής ροκ σκηνής στην Ελλάδα σήμερα. Υπάρχουν ακόμα πολλά αξιόλογα γκρουπ όπως οι Όναρ, τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Magicdespell, οι Στέρεο Νόβα κλπ.
ΕύηΠολίτη.
UNSW, Modern Greek Studies. Greek 2204: Core Language.
Απόσπασμα από παρουσίαση με ελεύθερο θέμα επιλογής που έγινε μέσα στην τάξη.
Σημειώσεις:
Για το αγγλικό κείμενο μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Φραντζή
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια