Για τη χαμένη τιμή των δημοσίων υπαλλήλων
Κυριακή Φραντζή
Διαβάζω στον αθηναϊκό τύπο κείμενο του συγγραφέα κ. Απόστολου Δοξιάδη σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το Σύνταγμα των αγανακτισμένων. Δεν έχω ιδία εικόνα του θέματος, την παρακολουθώ ωστόσο καθημερινά στην εφημερίδα ΜΧ που διανέμεται δωρεάν στο σιδηροδρόμο, και μαζί μ’ εμένα την διαβάζουν τουλάχιστον 300.000 αναγνώστες στην πόλη του Σύδνεϋ και πιθανότατα άλλοι τόσοι σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Οι ειδήσεις για την Ελλάδα δείχνουν σε σταθερή βάση διαδηλωτές τυλιγμένους με την ελληνική σημαία απέναντι στην αστυνομία ή διαδηλωτές που τρώνε ξύλο. Δε σκοπεύω να τις σχολιάσω σ’ αυτό το σημείωμα.
Θα σχολιάσω όμως την άποψη του κ. Δοξιάδη για τους Κόπρους του Αυγείου του ελληνικού δημοσίου, καθώς και εκείνη ανώνυμου συνεντευξιαζόμενου Έλληνα πολίτη στην αυστραλιανή τηλεόραση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα του «δεν κάνουν τίποτα». Με τη συναίσθηση ότι δεν είναι παρά σταγόνες στον ωκεανό της συστηματικής απαξίωσης ενός χώρου στον οποίο εργάζομαι επί 30ετία, και στον οποίο τα τελευταία 7 χρόνια έχω προσφέρει οικειοθελώς και εξαιρετικά αφελώς, εκτός από τις διατεταγμένες, και τις υπερωριακές υπηρεσίες μου που εκτείνονται και στις διακοπές/αργίες και στα καλοκαίρια.
Θεωρώ –και μιλάω πολύ σοβαρά - ότι μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος έξωθεν υποτιμητικές δήλωσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα επισύρουν αυτεπάγγελτη επέμβαση της δικαιοσύνης ή κατά συρροή μηνύσεις από τους ενδιαφερομένους και τις επαγγελματικές / συνδικαλιστικές ενώσεις τους. Πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμιση που στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας, για ρατσιστική συμπεριφορά που δεν διαφέρει από όσες θίγουν μειονοτικές κοινωνικές ομάδες και για πολιτικό αδίκημα που ενισχύει συνειδητά τη βία, την αυτοδικία και την πόλωση της ελληνικής κοινωνίας. Την επέμβαση της δικαιοσύνης θα πρέπει να στηρίξουν όχι μόνο οι κινήσεις πολιτών, αλλά –κυρίως και ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης- οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας, οι οποίοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού δημοσίου και πληρώνονται, όπως και οι λοιποί υπάλληλοί του, από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Δε βλέπω άλλο τρόπο για να μη μεταβληθεί οριστικά και αμετάκλητα το ελληνικό δημόσιο σε χώρο ενοχικών και σιωπηρά τρομοκρατημένων ανθρώπων, και η εργασία σ’αυτό σε άσκηση παχυδερμίας, μαζοχισμού και αναξιοπρέπειας. Διευκρινίζω επίσης ότι δε θεωρώ τίποτα χαμένο. Ό,τι χάνεται ή κερδίζεται δεν είναι μόνο θέμα των περιστάσεων, εξαρτάται τελικά και από τη στάση του καθενός μας.
- Εμείς /
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια