ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ SIMON FRASER UNIVERSITY ΣΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
Καλογεροπούλου Μαρία
Μετά από ένα χρόνο απόσπασης στην Έδρα των Ελληνικών Σπουδών στο Simon Fraser University του Βανκούβερ στον Καναδά αισθάνομαι την ανάγκη να παρουσιάσω τη δουλειά του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα ιδρύθηκε το 1996 μετά από επιχορήγηση του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Βρετανικής Κολομβίας, της τοπικής ομογενειακής οργάνωσης. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολύ δραστήριο Πρόγραμμα Σπουδών που διοικητικά εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών και το τμήμα Ιστορίας. Κάτοχος της Έδρας είναι ο ιστορικός Αντρέας Γερολυμάτος και ακόμα στο Πρόγραμμα εντάσσονται ο Δημήτρης Κράλης που διδάσκει Βυζαντινή Ιστορία και ο γλωσσολόγος Παναγιώτης Παππάς.
Πρόκειται για διατομεακό Πρόγραμμα που επιδιώκει την προαγωγή της γλώσσας σε ζητήματα ελληνικής ιστορίας, γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. Έτσι σε συνεργασία με άλλα τμήματα της του Πανεπιστημίου προσφέρονται μαθήματα Αρχαίας, Βυζαντινής και Σύγχρονης ιστορίας, μαθήματα Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και φυσικά Νεοελληνικής Γλώσσας.
Ένα αξιόλογο κομμάτι της δουλειάς μας είναι η ανάπτυξη διαδικτυακών προγραμμάτων μάθησης. Η ανάγκη ανάπτυξης της εκπαίδευσης από απόσταση υπαγορεύεται από τη φύση αυτής της τεράστιας χώρας. Ο Καναδάς είναι μια αχανής χώρα όπου τεράστιες αποστάσεις χωρίζουν τη μια περιοχή από την άλλη. Τα διαδικτυακά μαθήματα μας βοηθούν να φτάνουμε σε περιοχές αρκετά απομακρυσμένες. Στα μαθήματα που δίνονται μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών, που είναι εγγεγραμμένοι, δεν κατοικούν στο Βανκούβερ και σε κοντινές περιοχές αλλά σε περιοχές αρκετά απομακρυσμένες, ακόμα και εκτός Βρετανικής Κολομβίας.
Τα μαθήματα αυτά είναι διαθέσιμα χάρη στο νοήμονα εκπαιδευτή «Οδυσσέα», ένα διαδραστικό πρόγραμμα διαδασκαλίας στο ίντερνετ. Ο «Οδυσσέας» που χρηματοδοτήθηκε από σειρά δωρεών του « Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε ως πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Δεν θέλω να επεκταθώ σχετικά με το πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής μέσω του Οδυσσέα γιατί υπάρχει προηγούμενο άρθρο της Δώρας Αντωνοπούλου σχετικά. Ως τώρα έχουν δοθεί στους φοιτητές τα δύο πρώτα επίπεδα για τη διδασκαλία της ελληνικής. Το υλικό των δύο επόμενων επιπέδων έχει ετοιμαστεί από την προκάτοχό μου κυρία Κατερίνα Γαϊτανίδου και μετά από μικρή επεξεργασία θα διατεθεί στους φοιτητές το Σεπτέμβρη. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο Οδυσσέας έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μαθημάτων ιστορίας. Μεγάλη αποδοχή ανάμεσα στους φοιτητές γνωρίζει η Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, ένα διαχρονικό μάθημα ελληνικής ιστορίας που ξεκινά από τους προϊστορικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στον ελληνικό χώρο και φτάνει στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Επίσης σύντομα θα είναι έτοιμα μαθήματα πάνω στη Βυζαντινή και Νεότερη Ιστορία, την Ελληνική Μυθολογία, τα Αρχαία Ελληνικά.
Ακόμα το πρόγραμμά μας θέλοντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ομογενειακών κοινοτήτων του Καναδά και γενικότερα της Βόρειας Αμερικής, σχεδιάζει την ανάπτυξη υποβοηθητικών διαδικτυακών προγραμμάτων για παιδιά. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα Μυθολογίας για παιδιά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που θα έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τα ελληνόπουλα και όχι μόνο με την ελληνική μυθολογία αλλά και με στοιχεία ελληνικής τέχνης και πολιτισμού. Όμως θεωρώ ότι πολύ χρήσιμο θα είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, που είναι στα σχέδιά μας για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανάγκη της ανάπτυξης αυτού του εργαλείου υπαγορεύεται από τη φύση των Ελληνικών Κοινοτήτων στο δυτικό κομμάτι του Καναδά. Αντίθετα από τον ανατολικό Καναδά όπου υπάρχουν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, στο δυτικό κομμάτι οι ομογενείς ζουν συνήθως διασκορπισμένοι σε τεράστιες περιοχές. Έτσι δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να παρακολουθούν ελληνικό σχολείο, ακόμα και όταν οι γονείς το επιθυμούν.
Ένα άλλο κομμάτι της δράσης του Προγράμματος είναι η συνεργασία με την Κίνα. Τα διαδικτυακά μαθήματα γλώσσας έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε Πανεπιστήμια της Κίνας. Επίσης ετοιμάζεται ένα βιβλίο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε Κινέζους και ένα κινεζοελληνικό και ελληνοκινεζικό λεξικό. Το πεδίο της συνεργασίας με τα κινέζικα πανεπιστήμια είναι μεγάλο καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα.
Θα ήθελα ακόμα να τονίσω ότι η Έδρα των Ελληνικών Σπουδών έχει επίσης ένα ρόλο στη διάδοση και προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού στη δυτική ακτή του Καναδά. Τον Οκτώβρη διοργανώθηκε από το πρόγραμμά μας το Συμπόσιο της Ένωσης Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών (MGSA),ενώ στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης οργανώθηκε θεατρικό διάβασμα της Ιλιάδας, μια εκδήλωση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και από το κοινό και από τους κριτικούς. Επιπλέον, στις 21 Απρίλη, με αφορμή την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας των συνταματαρχών, έχει προγραμματιστεί διπλή εκδήλωση με το σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη. Θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Βούργαρη και ο σκηνοθέτης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Σε χωριστή εκδήλωση η Ιωάννα Καρυστιάνη, θα διαβάσει αποσπάσματα από τα έργα της και θα μιλήσει για τη διαδικασία της γραφής.
Η δράση του Προγράμματος δεν εξαντλείται στα παραπάνω. Θέλω όμως να μείνω σε μια σύντομη παρουσίαση προς το παρόν και δεσμεύομαι ότι θα τα πούμε και πάλι στο μέλλον.
Από το Βανκούβερ
Μαρία Καλογεροπούλου
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια