Πανεπιστήμιο Georgetown - Δημήτριος Αλάτης, ένας ακούραστος υποστηρικτής της Νέας Ελληνικής συνταξιοδοτείται
Δημήτριος Αλάτης, ένας ακούραστος υποστηρικτής της Νέας Ελληνικής συνταξιοδοτείται
Της Δρ Θεοδώρας Καμαρούδη
Ένα από τα μακροβιότερα πανεπιστημιακά προγράμματα Νέας Ελληνικής Γλώσσας, του πανεπιστημίου Georgetown στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να αλλάξει διεύθυνση κρατώντας σταθερό στόχο.
Ο Δρ Δημήτριος Αλάτης είναι ο καθηγητής που εγκαινίασε τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο Georgetown το 1966. Το πανεπιστήμιο αυτό βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ουάσινγκτον, και φημίζεται παγκοσμίως για τις σπουδές που προσφέρει ιδιαίτερα στον κλάδο των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών Σχέσεων και της Γλωσσολογίας. Ο Δρ Αλάτης, καθηγητής Γλωσσολογίας και Νέων Ελληνικών, υπήρξε Κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Γλωσσολογίας στο Georgetown για 27 ολόκληρα χρόνια και από τη θέση αυτή προώθησε τις σπουδές των Νέων Ελληνικών με μεράκι, αγάπη και πολλή δουλειά.
Ο Δρ Αλάτης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση του διεθνούς εκπαιδευτικού οργανισμού TESOL (Teacher of English to Speakers of Other Languages) και ο πρώτος διευθυντής του οργανισμού αυτού (1966-1987) καθώς επίσης και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα διδασκαλίας και εξετάσεων επάρκειας των ξένων γλωσσών. Όμως, πάνω απ’ όλα, ήταν γνωστό στους συνεργάτες και τους μαθητές του ότι ο Δρ Αλάτης, λάτρευε τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη δημοτική. Η συμβολή του στην έρευνα, διδασκαλία και στήριξη της ελληνικής γλώσσας είναι τεράστια. Το 2008 τιμήθηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Με τη συνταξιοδότησή του φέτος, η σκυτάλη περνά στους νεότερους συνεργάτες του, την καινούργια διευθύντρια του προγράμματος κυρία Ισμήνη Αμπαδογιάννη-Λαμπ, τον Δρ Έκτορα Κάμπος και την γράφουσα Θεοδώρα Καμαρούδη, αποσπασμένη φιλόλογο από το Υπουργείο Παιδείας.
Το πρόγραμμα των Νέων Ελληνικών υπάγεται στο τμήμα των Κλασσικών σπουδών και φιλοδοξεί να συνεχίσει τα γλωσσικά και διατμηματικά μαθήματα, να εμπλουτίσει το εύρος των προσφερομένων μαθημάτων, να προωθήσει το πιστοποιητικό της ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και να προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημίου και πτυχίο (major) στα Νέα Ελληνικά!
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια