Πολυβία Παραρά, Georgetown University, Washington, D.C.
Πρώτα θέλω να χαιρετήσω όλους τους συναδέλφους μου που εργάζονται για την ενίσχυση των Ελληνικών Σπουδών σε πολλές γωνιές της γης. Καθένας συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες και προσαρμοζόμενος στις καταστάσεις που βρήκε. Στα πλαίσια αυτού του forum έκθεσης των διαφορετικών προγραμμάτων, εμπειριών και απόψεων, περιγράφω με τη σειρά μου τη διδακτική μου δραστηριότητα στο Georgetown University της Washington D.C.
24 Ιουνίου 2003
Πολυβία Παραρά
pp57@georgetown.edu
Georgetown University
Washington D.C.
www.georgetown.edu
Στο Georgetown University της Washington D.C. υπάρχει Τμήμα Κλασσικών Σπουδών- Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών. Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας προσφέρεται σε ένα Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών που εντάσσεται στον τομέα των Ανατολικών Μεσογειακών Γλωσσών που ανήκει με τη σειρά του στο Τμήμα Αραβικών Σπουδών. Η Νέα Ελληνική Γλώσσα προσφέρεται σε τρία επίπεδα, αλλά ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν τα προσφερόμενα μαθήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Το ακαδημαίκό έτος 2002-2003 ήταν συνολικά 12 φοιτητές και για το προσεχές ακαδημαικό έτος 2003-2004 έχουν προεγγραφεί συνολικά 8 φοιτητές. Το πρώτο επίπεδο διδάσκεται από τον Καθήγητή Dr James Alatis, ο οποίος και έχει την ευθύνη του μαθήματος και της αξιολόγησης των φοιτητών. Εγώ υποστηρίζω μερικώς αυτή τη διδασκαλία . Χρησιμοποιώ τις γλωσσικές μεθόδους Τά Ελληνικά για Ξένους , το Επικοινωνείτε Ελληνικά 1, και το Ελληνική Γλώσσα.
Για το δεύτερο και τρίτο επίπεδο την ευθύνη του μαθήματος έχει η καθηγήτρια Ismini Lamb.
Τώρα που σας γράφω διδάσκω το δικό μου μάθημα των Νέων Ελληνικών στο Θερινό Τμήμα του Πανεπιστημίου, που λειτουργεί ως εντατικό Τρίτο Εξάμηνο στο ακαδημαικό έτος. Έχω δύο φοιτητές . Το αγόρι δε μιλούσε λέξη Ελληνικά αλλά επέμενε ότι είναι Έλληνας! Τελικά είχε δίκιο. Οι παπούδες του από την Κάλυμνο ήρθαν στις Μπαχάμες. Ο πατέρας του γεννήθηκε στις Μπαχάμες και έμαθε εκεί ελληνικά! Η μαμά του δε μιλάει ελληνικά και γι αυτό και ο ίδιος δεν ήξερε ούτε λέξη. Τώρα είναι πολύ περήφανος που μαθαίνει ελληνικά και θα μιλάει ελληνικά με τον πατέρα του και τα ξαδέλφια του. Το κορίτσι είναι αμερικανίδα και έχει κάποιες σχέσεις με Έλληνες στη Washington . Ενθουσιάστηκε τόσο που το καλοκαίρι θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Τους διδάσκω κάθε μέρα τρεις εξηντάλεπτες ώρες για πέντε εβδομάδες. Συνολικά εβδομήντα πέντε εξηντάλεπτες ώρες αμιγούς διδασκαλίας. Δουλεύουν και άλλες τρεις ώρες στο σπίτι για κάθε μάθημα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Από τη δεύτερη εβδομάδα μπορούν και διαβάζουν και εκφράζονται με απλές προτάσεις προφορικά και γραπτά. Ο στόχος μου είναι αυτές τις πέντε εβδομάδες να κάνω τη δουλειά για την οποία ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος, δηλαδή συγχρόνως με τις διδακτικές ενότητες των παραπάνω μεθόδων που ανέφερα, να τους κάνω να διαβάζουν σωστά, να κατανοήσουν τη βασική δομή της γλώσσας και τα βασικά γραμματικά σχήματα σε σχέση με τη δική τους γλώσσα, καθώς και να τους εντοπίζω τα γλωσσικά δάνεια της αγγλικής από την ελληνική. Ο απώτερος στόχος μου είναι να μπορέσουν στη συνέχεια να λειτουργήσουν και μόνοι τους με τις γλωσσικές μεθόθους και τα ηλεκτρονικά μέσα. που προσφέρονται. Γιατί διδασκαλία ενός μηνός, όσο συστηματική και εντατική κι αν είναι, χρειάζεται και επιπλέον επεξεργασία , προκειμένου να αξιοποιηθεί.
Τι πρόσθεσα σε αυτά που βρήκα
Οργάνωσα δύο νέα μαθήματα τα οποία εντάχθηκαν στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
1) Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών και
2) Αρχαία Τραγωδία και Πολιτική Σκέψη, στο τμήμα Κλασσικών σπουδών.
Η διδασκαλία της Ιστορίας
Η Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας καλύπτει την Περίοδο από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι το Μικρασιατιικό Πόλεμο (1821-1924). Η διδασκαλία δομείται σε τρία μέρη:
1) Πολιτική Ιστορία ( πολιτικά γεγόνότα, προσωπικότητες και το κυβερνητικό τους έργο, εξέλιξη των πολιτικών θεσμών, εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας),
2) Κοινωνική Ιστορία ( πληθησμιακή κατανομή, η δομή της αγροτικής κοινωνίας, η αστική οργάνωση, η μετανάστευση, το προσφυγικό ζήτημα, ο κοινωνικός ρόλος ανδρών και γυναικών).
3) Πνευματική Ζωή. Επέλεξα δύο θέματα τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και το Γλωσσικό Ζήτημα .
Ως προς το ερευνητικό έργο των φοιτητών -το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής πανεπιστημιακής κουλτούρας- προτείνω ως γενικό θέμα έρευνας τον “Απόηχο της Ελληνικής Επαναστασης στην Αμερικάνικη Κοινωνία της Εποχής”. Κάθε φοιτητής επιλέγει να αναλύσει μια πρωτογενή πηγή, π.χ. ένα έγγραφο, μία επιστολή, το πρακτικό μιας συνεδρίας του κοινοβουλίου κ.λ.π.
Η αξιολόγηση των φοιτητών προκύπτει από την καθημερινή προετοιμασία τους για το κάθε μάθημα, από τη συμμετοχή τους στην ανάλυση των γεγονότων, από την παρουσία τους στο μάθημα, από τα δύο γραπτά διαγωνίσματα εφόλης της ύλης, από τη γραπτή εργασία τους στις ιστορικές πηγές. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο καθηγητής με τους φοιτητές βρίσκεται σε μια στενή και συνεχή συνεργασία.
Στο τέλος του κάθε εξαμήνου ο κάθε φοιτητής αξιολογεί με τη σειρά του εγγράφως και ανώνυμα τον καθηγητή του.
Η διδασκαλία των Κλασσικών Σπουδών
Το μάθημα Αρχαία Τραγωδία και Πολιτική δομείται σε τρία μέρη. Περιλαμβάνει:
1) Μια εισαγωγική ενότητα μαθημάτων: Εισαγωγή στη Δραματική Ποίηση, Εισαγωγή στο Μύθο, Εισαγωγή στην πολιτική σκέψη και στα ιστορικά γεγονότα του 5ου αιώνα π.Χ. Ο στόχος των εισαγωγικών μαθήμάτων είναι να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να παρεμβαίνουν και να τοποθετούνται ενεργητικά κατά την πολιτική ανάλυση των τραγωδιών.
2) Το κύριο μέρος περιλαμβάνει την πολιτική ανάλυση των τραγωδιών:
Πέρσες του Αισχύλου
Αγαμέμνων του Αισχύλου
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Ικέτιδες του Ευριπίδη
Εκάβη του Ευριπίδη.
Οι φοιτητες θα αξιολογηθούν από τρία γραπτά δοκίμια που θα συντάξουν , ένα για κάθε ποιητή, σχετικά με την πολιτικές αναφορές του έργου του και την πολιτική συγκρότηση της σκέψης του.
3) Το επιλογικό μέρος αφορά τη συγκριτική αξιολόγηση του πολιτικού περιεχομένου των τραγωδιών με πολιτικά κείμενα του αρχαίου κόσμου από τον Ηρόδοτο, το Θουκιδίδη, τον Αριστοτέλη.
Ο πρώτος διδακτικός μου στόχος είναι να αναλυθεί η πολιτική σκέψη της κλασσικής Αθήνας και η σύνδεσή της με την τέχνη. Να προβληθεί ο ανθρωποκεντρισμός, το μέτρο, η συγκίνηση της αρχαίας τραγωδίας και να καταδειχθεί η πρωτοπορία και η διαχρονικότητα της πολιτικής σκέψης της εποχής.
Ο δεύτερος στόχος είναι οι φοιτητές να βιώσουν αυτή τη γνώση από τα πρωτογενή κείμενα .
Το μάθημα αυτό προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των φοιτητών. Ήδη η τάξη για το χειμερινό εξάμηνο 2003 έχει συμπληρωθεί με λίστα αναμονής!
Αυτά για το ακαδημαίκό έτος 2003-2004. Για τη συνέχεια ετοιμάζω κάτι πραγματικά πρωτοπόρο και πολύ ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας που θα μπορώ να ανακοινώσω, όταν θα έχω ολοκληρώσει το αρχικό στάδιο της έρευνάς μου.
Η πεζή πραγματικότητα: ένα παράδειγμα
Επίσης, εκτός από το επιστημονικό μας έργο, πρέπει να συζητηθούν και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωσή μας στο εξωτερικό, π.χ. ασφάλεια υγείας, κόστος ζωής, κ.λ.π. Σε ότι με αφορά το κόστος ζωής στην Ουάσινγκτον για μια οικογένεια με δύο μωρά είναι: $1575 ενοίκιο, $ 1692 παιδικός σταθμός για δύο μωρά, $475 αυτοκίνητο, $1000 σούπερ μάρκετ, $200 λοιποί λογαριασμοί, $200 παρκινγκ στο πανεπιστήμιο.......σύνολο $5142. Το επιμίσθιο είναι $ 3300 από τα οποία κατά τη λαική έκφραση – που μου φαίνεται αρκετά πετυχημενη και αστεία- “ παντελονιάζω” στις ΗΠΑ $ 2805.
Δεν αναφέρω τα ιατρικά έξοδα που είναι τεράστια στις ΗΠΑ, αν δεν έχεις ασφάλεια υγείας. Για οκτώ μήνες έχω προπληρώσει $2315, χωρίς να αντιμετωπίσουμε ως οικογένεια κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τι θα εισπράξω και πότε , δεν το γνωρίζω. Ζω με το άγχος μη συμβεί κάτι σοβαρό, γιατί τα έξοδα νοσηλείας είναι χιλιάδες δολλάρια και για ένα απλό περιστατικό.
Ξέρω πως η μετάπτωση ήταν απότομη. Από τη δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους και την Αρχαία Τραγωδία φτάσαμε στο σούπερ μάρκετ. Μα ακριβώς έτσι είναι η ζωή μου αυτούς τους μήνες. Από την πνευματική ευφορία και ικανοποίηση μεταπίπτω στη πεζή βιοποριστική πραγματικότητα.
Και τα μεν και τα δε είναι μέρος του πραγματικού κόσμου που ζούμε και ο καθηγητής που αποσπάται και εργάζεται στο εξωτερικό πρέπει να ιδωθεί συνολικά.
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια