Shanghai International Studies University, SISU
Χριστίνα Σακελλίου
Το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (Shanghai International Studies University, SISU), ένα από τα 100 σημαντικότερα της σύγχρονης Κίνας, είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με διεπιστημονική σκοπιά για την διδασκαλία και την έρευνα. Στις επιμέρους σχολές και τα τμήματα διδάσκεται η γλώσσα και η λογοτεχνία από 20 διαφορετικές χώρες και, επιπλέον. οικονομικά, νομικά, μετάφραση και διερμηνεία, δημοσιογραφία και επικοινωνία κ.ά.
Οι Νεοελληνικές Σπουδές ανήκουν στο Τμήμα Δυτικών Γλωσσών (μαζί με τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Ολλανδικά και τα Πορτογαλικά). Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών, οι φοιτητές μπορούν να συνδυάσουν την σπουδή της κύριας γλώσσας με αυτήν της Αγγλικής, ως δεύτερης, και επιπλέον έχουν δυνατότητα επιλογής μαθημάτων σχετικών με τα οικονομικά, το εμπόριο και τα νομικά.
Ο professor Zhu Shen Peng, υπεύθυνος καθηγητής του Τμήματος από την ίδρυσή του το 1972, καθώς και οι κυρίες Wang Xiao Jing και Hu Jing Jing που διδάσκουν, πτυχιούχοι οι ίδιες του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, έχουν όλοι τους εμπειρία σπουδών και παραμονής στην Ελλάδα. Στην ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος ανήκει ένα κινεζο-ελληνικό λεξικό, μεταφράσεις έργων της ελληνικής λογοτεχνίας, μύθων του Αισώπου κτλ.
Το Τμήμα βρίσκεται σε συνεργασία και ανταλλαγές διδασκόντων και φοιτητών με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το ίδρυμα Κ. Ουράνη και το ίδρυμα Α. Ωνάσης. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί έλληνες πολιτικοί επισκέφθηκαν το SISU και αρκετοί κινέζοι φοιτητές, προπτυχιακοί ή τελειόφοιτοι, αξιοποίησαν υποτροφίες για να επισκεφθούν την Ελλάδα ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα θερινών σπουδών γλώσσας.
Εκτός από τη συστηματική διδασκαλία στις τέσσερις μείζονες γλωσσικές δεξιότητες, σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησης, στο Τμήμα διδάσκονται επίσης μεταφραστική θεωρία, ελληνική μυθολογία, εισαγωγή στην Αρχαία ελληνική τέχνη και πολιτισμό, εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία, κείμενα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία, κλπ. Οι κινέζοι φοιτητές διαθέτουν υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας και γνήσιο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 16 τριτοετείς, 11 πρωτοετείς και δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Οι πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν στο υπουργείο εξωτερικών της Λ.Δ. της Κίνας, να σταδιοδρομήσουν στο χώρο του τύπου, πρόσφατα και στον τομέα του τουρισμού, να απασχοληθούν σε ελληνικές πρεσβείες και προξενεία, να εργαστούν σε ελληνικές επιχειρήσεις, ή να ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα.
Από το 2004 και στη συνέχεια το 2008 το ΥΠΕΠΘ, με στόχο να ενισχύσει τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, προκήρυξε τη θέση για απόσπαση φιλολόγου στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στη Σαγκάη.
Χριστίνα Σακελλίου
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια