ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗ ΝΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
dimosthenis writes, " Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας διδάσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νις εδώ και 4-5 χρόνια. Αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα στο Τμήμα Ρωσσικής Γλώσσας που παλιότερα ονομαζόταν Τμήμα Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών.Διδάσκεται 4 ώρες στο Α΄ και 4 στο Β΄έτος σπουδών. Από αυτές οι δύο ώρες είναι διαλέξεις και οι υπόλοιπες δύο ασκήσεις. Έχουν γραφτεί να παρακολουθήσουν το μάθημα 22 φοιτητές του Α΄έτους και 7 του Β΄έτους."
Διδάσκεται το βιβλίο που έχει εκδόσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά γιατί τα βιβλία προσφέρθηκαν δωρεάν στους φοιτητές. Πρέπει να επισημάνω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο οι φοιτητές να αγοράσουν κάποιο βιβλίο και θα κατέφευγαν στη λύση της φωτοτυπίας.
Αυτός που ξεκίνησε τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής στο Πανεπιστήμιο είναι ο Αθανάσιος Μπίντας, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, που γνωρίζει Σερβικά και ερχόταν στη Νις από την Ελλάδα ειδικά για τη διδασκαλία και πολλές φορές μάλιστα με προσωπικά του έξοδα. Σήμερα ο κ. Μπίντας συνεχίζει να έρχεται και να διδάσκει άτυπα κάθε 15 μέρες 2 ώρες Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Β΄έτος.
Οι φοιτητές στην αρχή αντέδρασαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν γνωρίζω Σερβικά, καθώς τα Αγγλικά που γνώριζαν ήταν περιορισμένα. Σιγά - σιγά τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν αφού και εγώ άρχισα να μαθαίνω λίγα Σερβικά και έτσι να δίνω το Λεξιλόγιο στη γλώσσα τους και όχι στα Αγγλικά. Δεν παύει, βέβαια, και η Νεοελληνική Γλώσσα να είναι για τους φοιτητές ένα μάθημα όπως και τα υπόλοιπα και να ενδιαφέρονται πρωτίστως πώς θα το περάσουν και όχι αν θα μάθουν να μιλάνε έστω και λίγα Ελληνικά.
Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία και να χορηγηθούν κάποιες υποτροφίες στους επιμελείς φοιτητές για παρακολούθηση θερινών μαθημάτων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει και ένα κίνητρο πέρα από τον προβιβάσιμο βαθμό.
Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη γλώσσα μας και από φοιτητές άλλων τμημάτων. Δυστυχώς στη Σερβία οι διαλέξεις δεν είναι ελεύθερες και απαγορεύεται να παρακολουθεί τα μαθήματα φοιτητής άλλου Τμήματος. Έχουμε, για το λόγο αυτό, εισηγηθεί στον Κοσμήτορα της Σχολής να υπάρχει το μάθημα και στα υπόλοιπα τμήματα ως προαιρετικό και να επεκταθεί η διδασκαλία του με την προσθήκη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, επίσημα πλέον, στο Γ΄ έτος.
Η εκτίμησή μου είναι ότι η Νεοελληνική Γλώσσα έχει μέλλον στην περιοχή των Βαλκανίων και πρέπει το έργο αυτό να στηριχθεί ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια και του προγράμματος ανασυγκρότησής τους.
ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια