La Strada di Smirne
Σίσσυ Αθανασοπούλου
La strada di Smirne
Η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής στις σελίδες ενός ιταλικού βιβλίου.
Στη Νάπολη βρέθηκε καλεσμένη από τον ιταλο-ελληνικό σύλλογο “La stella di Rodi” στις 4 Μαρτίου, η ιταλίδα συγγραφέας αρμενικής καταγωγής, Antonia Arslan., για την παρουσίαση του βιβλίου της La strada di Smirne. Το βιβλίο αυτό είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια του προηγούμενου της Arslan που τιτλοφορείται la masseria delle allodole[1] και στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία των αδελφών Taviani.
Και στα δύο βιβλία η συγγραφέας διηγείται τη γενοκτονία των Αρμενίων(στο πρώτο) και την οδύσσεια όσων επιβίωσαν, στην προσπάθειά τους να καταφύγουν στα παράλια του Αιγαίου αρχικά και στην Ευρώπη αργότερα. Ακριβώς στα παράλια του Αιγαίου, η τύχη των Αρμενίων συνδέεται με αυτήν των ελληνικών πληθυσμών, με την ίδια τραγική κι για τους δυο κατάληξη.
Το ενδιαφέρον στοιχείο στο μυθιστόρημα αυτό της Arslan, εκτός από τη λογοτεχνική αξία του, είναι ότι αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία για την, άγνωστη μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, ιστορία της συνέχειας του πρώτου παγκόσμιου πολέμου στα παράλια της Μ.Ασίας.
Με γλώσσα δωρική που όμως αντανακλά την πολυχρωμία των πληθυσμών που την κατοικούσαν, το βιβλίο μάς ταξιδεύει στη Σμύρνη, την οποία η συγγραφέας παρομοιάζει με την Πομπηία στις τελευταίες της στιγμές.
Με αντικειμενικότητα αναφέρεται στη στάση των μεγάλων δυνάμεων της εποχής και στη στάση που κράτησαν απέναντι στον ελληνικό στρατό αλλά και στους πληθυσμούς που αναζητούσαν απελπισμένα τη σωτηρία τους στα αγκυβολημένα πλοία, την ώρα της φωτιάς.
Η Antonia Arslan ζει στη Πάντοβα και μέχρι πρόσφατα κατείχε την έδρα της ιταλικής λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης.
Αθανασία Αθανασοπούλου
[1] Το σπίτι με τους κορυδαλλούς, εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκ. Ψυχογιός